Kathodische bescherming
Wat is dat nu precies? En waarvoor wordt het gebruikt?
Kathodische bescherming (kortweg KB) is een methode van corrosiebestrijding en -preventie dat berust op het principe van een algemene potentiaalverlaging van het te beschermen metalen object.

Door de potentiaal voldoende te verlagen wordt de anodereactie van ijzer, waarbij het ijzer wordt omgezet tot ijzerionen met de daarop volgende roestvorming, zo significant vertraagd dat deze praktisch verwaarloosbaar wordt. Het te beschermen voorwerp (bijvoorbeeld een pijpleiding in vochtige grond) wordt daarbij kunstmatig omgevormd tot een kathode. Aan het omgevormde voorwerp vindt dan alleen de kathodische water reductie plaats. De stroom die daarvoor nodig is wordt meestal beschermstroom genoemd. De benaming 'beschermstroom' is eigenlijk incorrect, want het gaat om een potentiaal (of spanning) en die moet dan ook regelmatig gecontroleerd of gestuurd worden.
Een systeem van kathodische bescherming wordt uitgevoerd met een galvanisch systeem (GCP = Galvanic Cathodic Protection) of met een stroomopdruksysteem (ICCP = Impressed Current Cathodic Protection). In het gebied van de opgedrukte stroom levert Cerdi als Belgische producent de expertise én oplossingen via stroomkasten, ook met bediening van op afstand.

Bij opgedrukte stroom wordt kathodische bescherming soms ook toegepast in combinatie met een coating of geplaatste opofferanodes op het te beschermen systeem. Zeeschepen zijn bijvoorbeeld altijd voorzien van opofferingsanodes, maar tegelijkertijd ook altijd gecoat. Ook hier levert Cerdi oplossingen via thermisch zinkspuiten waarbij een laag zink op het te beschermen object wordt aangebracht met uitstekende hechting en duurzame afwerkingsgraad.
Er bestaan heel veel toepassingsgebieden voor KB, elk met hun specifieke vereisten en ontwerp. Cerdi kan oplossingen bieden voor bijna alle toepassingen maar specialiseert zich in voornamelijk drie deelgebieden: